Hvordan kan arbeidsgivere bidra til bedre psykisk helse? ABBAS SHARIFAN

Abbas Sharifan, Foto: Margrethe Vikan Sæbø

Abbas Sharifan, Foto: Margrethe Vikan Sæbø

Abbas Sharifian jobber til daglig som seniorrådgiver ved NAV Arbeidslivssenter Vestland. Han bistår virksomheter i å oppnå deres målsettinger i IA- arbeidet. Han har fagbakgrunn i arbeids- og organisasjonspsykologi og helsefremmende arbeidsplasser. Abbas holder en rekke arbeidslivskurs innen «Arbeid og psykisk helse» og «forebyggende- og helsefremmende arbeidsmiljø».

De fleste av oss er i jobb, på tross av forskjellige individuelle utfordringer. Mye forskning tilsier at det er helsefremmende å være i jobb, da det å være aktiv i jobb for eksempel kan gi oss god psykisk helse. På den andre siden kan jobb ha en neddrivende effekt, hvis arbeidsplassen ikke tilrettelegger godt nok for de forskjellige individuelle utfordringene arbeidstakere kan oppleve. 

Det er store individuelle forskjeller i de psykiske helseutfordringene personer i arbeidslivet opplever. Derimot er det en rekke typiske, gjentakende utfordringer som kan oppleves blant personer med psykiske helseutfordringer, som blant annet svekket hukommelsesevne, problemer med å forstå instruksjoner, problemer med å ferdigstille prosjekter og å prioritere oppgaver, samt vanskeligheter med å befinne seg i sosiale sammenhenger. 

Når arbeidsplassen møter slike utfordringer, bør det så tidlig så mulig inviteres til dialog for å forebygge og tilpasse. Dette er essensielt for å unngå at funksjonsevnen og arbeidsevnen fortsetter å stagnere, og før det blir vanskeligere for både bedrift og arbeidstaker å komme tilbake til normalen igjen. 

Det er tre hovedregler som burde innføres hos bedrifter som vil bedre og opprettholde sine ansattes psykiske helse:

Regel nummer 1; Tenk risikovurdering. Er det noen forhold her på arbeidsplassen som kan føre til psykiske problemer, eventuelt forverre dem?

Regel nummer 2; Fokuser på forhold på arbeidsplassen som er kjempebra, da dette er med på å utløse energi hos de som kan ha noe å slite med. 

Regel nummer 3; Sett psykisk helse på dagsordenen, på lik linje med fysisk helse for å skape trygghet rundt temaet i bedriften. 

Konkrete tiltak på arbeidsplassen er ofte alt som skal til for å skape en god arbeidsplass for alle, som litt justering av arbeidstid, justering på arbeidsoppgaver og ekstra støtte for en viss periode. «Helse i arbeid» er noe man har prøvd i de tre nordligste fylkene, med gode resultater. 

 

Dypdykk 3Silje Grastveit