Hvorfor er arbeidsgiver viktig i inkluderingsarbeid? RAGNHILD FRIIS-OTTESEN

Ragnhild Friis-Ottesen, Foto: Margrethe Vikan Sæbø

Ragnhild Friis-Ottesen, Foto: Margrethe Vikan Sæbø

Ragnhild Friis-Ottessen har en master i sosiologi fra universitet i Bergen, og har jobbet både i ulike barer og restauranter i Bergen, før hun etter endt utdannelse begynte å jobbe med arbeidsinkludering. Hun har jobbet på Klosterhagen Hotell de første årene det ble drevet. Og gikk derfra til NHO for å jobbe som prosjektleder for Ringer i Vannets satsing på Vestlandet. Prosjektet ble avsluttet i 2018 og har fått gode tilbakemeldinger bland annet fra NTNU i forskningsrapporten Arbeidsgivere og arbeidsinkludering Ringer i Vannet – et bidrag til økt rekruttering av personer med nedsatt funksjonsevne».I januar 2019 startet hun som prosjektleder i NAV Vestland for den nye satsingen Vi Inkluderer hvor partene i arbeidslivet går sammen om Inkluderingsdugnaden og hvor målet er å få flere inn i arbeidslivet.

Friis-Ottesen jobbet fram til desember i fjor, med Ringer i Vannet, NHO sin modell for å få sine bedrifter til å i mye større grad ansette mennesker som står utenfor arbeidslivet. Nå arbeider hun i NAV, med en satsing som heter Vi inkluderer, som skal prøve å ta med enda flere aspekter og arbeidsorganisasjoner for å se hvordan de kan få flere arbeidsgivere til å både ønske å gjøre det rette og samtidig oppleve mindre risiko. 

Ringer i Vannet er primært arbeidsgiver sitt verktøy, og er til for at arbeidsgiver kan ha et eierskapsforhold og en forventningsavklaring. Som i alle andre fagretninger, er arbeidsinkludering et flerfaset fag der veldig mange metodikker funker veldig godt. Det er derimot ikke sikkert arbeidsgiver skal ta stilling til hvilken metode de skal bruke. De kan via Ringer i Vannet heller få et helhetlig forventet spekter presentert; hva er det vi vil at dere skal være med på fra begynnelse til slutt? Grunnen til at vi begynte å tenke på dette, er fordi dette kom som innspill i fra arbeidsgiverne selv. I NHO er det 26 000 bedrifter som er medlemmer, og de spilte inn til sine bransjeforeninger, blant annet disse behovene;

«Vi har behov for arbeidskraft, særlig renhold, kantine og sikkerhetstjenester. 

Inkluderingsbedriftene, gav tilbakemelding om at de så at deres kandidater ble forbigått når det var snakk om ansettelser når de var i praksis.»

Målet var å få til et løft der de kunne få arbeidsgiverne til å følge mer med på dette samarbeidet, og etablere en følelse av at de er på samme lag. Det viser seg å være en tendens at myter lever i arbeid og inkludering, og at de arbeidsplassene som blir kontaktet fra Ringer i Vannet, svarer med «vi har ikke behov for folk akkurat nå», De sa «plunder og heft, merarbeid og flere kandidater» eller «vi kan ikke ha folk med rulleblad her hos oss». 

På den andre siden må Ringer i Vannet kartlegge bedriftene de kontakter, slik at de vet hvilke behov de kan foreslå å dekke. Det er altså fordommer på begge sider, men ved å bryte ned disse å arbeide med de, kan man kartlegge både bedriftens behov og hva eventuell ny arbeidstaker trenger å gjøre av forberedelser. Prekvalifisering og praksis er en del av dette arbeidet, da det gjør det lettere å rette kompetansen til arbeidstaker inn mot bedriften sitt behov. 

 Videre i arbeidet til Ringer i Vannet, er en kontaktperson for både arbeidstaker og giver essensielt. Ved å ha en kontaktperson som følger opp bedriften, får man kartlagt behovet til bedriftene. I tillegg får man kartlagt et mønster gjennom bransjer, hvor man har sett flere likhetstrekk som kan brukes til fordel når det kommer til rekruttering av nye arbeidstakere. Samarbeid mellom leverandørene er også viktig i Ringer i Vannet, da de kan dele portefølje, og komme fram til best mulig arbeids kandidat for deres arbeidsplass. 

De samme bedriftene som sa; «plunder og heft, merarbeid og flere kandidater», viser seg nå å være meget fornøyd med Ringer i Vannet samarbeidet. I vår fikk så mye som 80% av de som hadde praksis i Ringer i Vannet jobb. I tillegg rekrutterer Ringer i Vannet bedrifter 3,3 prosent høyere, sammenlignet med andre NHO-bedrifter.Fra Ringer i Vannet, spredte de det utover NHO, generaliserte etterspørselen og utvidet målgruppen gjennom Vi inkluderer.

I dag har de et helt næringsliv som har lyst til å være med. De har lyst til å inkludere og lyst til å få være med å bestemme. Men det å få være med å bestemme betyr ikke at du får det som du vil. Det betyr heller at stemmen din blir hørt, og man lærer mer om hverandre. Så for gründere, som har lyst til å begynne å se på dette, så ønsker man at alle som kan hjelpe oss med å tenke ut gode løsninger på datasystemene for eksempel, gjør det. Hjelpe oss til å få datasystemer til å snakke med arbeids- og inkluderingsbedrifter. Til de bedriftene som ønsker å hjelpe oss med dette, sier de at de skal få tilgang til porteføljen. Det gjelder ikke bare de som er i NAV, men også de i Alf, de i Fretex, og i Bymisjonen. Hvis du for eksempel er i NAV, skal arbeidsgiver, ved behov, få tilgang til deg. Veileder skal ikke sitte og velge hvem som skal få lov til å søke på en jobb, det skal være jobbsøkeren som bestemmer. Det må være sånn at selv om du innledningsvis sa at du vil jobbe i butikk, så betyr ikke det at du ikke har lyst til å jobbe med noe som helst annet. Man må rett og slett finne en måte å presentere alle stillingene til arbeidstakeren. 

Det de har gjort i arbeid- og inkludering er å bruke webcruiter (cv og stillings portal) slik at jobbsøker tidlig får tilgang til en liste over ledige stillinger som er i Ringer i vannet samarbeidet. Slik vet arbeidssøkere hvilke bedrifter som en gang kan være en mulighet og kan ta stilling til om det er noe de har lyst til å søke på. Da kan man lage en oversikt over når stillinger kommer, når det blir ledig, når det er høysesong eller lavsesong.

Nå trenger de hjelp til å finne ut hvordan de skal løse dette, noe som er en kjempeutfordring. Det er kjempespennende, men det er helt i startfasen og det har ikke blitt vedtatt enda. Det skal vare i to år i første omgang, der Bergen, Trondheim og Oslo er piloter. Så det gjenstår å se hva som skjer. 

Så følg med videre, og kom gjerne med tips til Vi inkluderer.

 

Dypdykk 3Silje Grastveit