Hvorfor fungerer IPS så bra og hvordan kan vi utnytte? LINDA SKADAL KVÅLE

Linda Skadal Kvåle, Foto: Margrethe Vikan Sæbø

Linda Skadal Kvåle, Foto: Margrethe Vikan Sæbø

Linda Skadal Kvåle er teamleder på Fretex sine IPS-tiltak i Bergen; Senter for jobbmestring og Jobb Først. Hun har en mastergrad i psykologi og videreutdanning i SE og IPS, også har hun skrevet om hvordan fremme naturlig bistand på arbeidsplassen i boken Inkluderingskompetanse (Frøyland og Spjelkavik). 

Fretex Jobb og Oppfølging, er Norges største arbeids- og inkluderingsbedrift. De jobber for å bidra til at mennesker med nedsatt arbeidsevne kommer i jobb og beholder sin jobb. Fretex Miljø, som ble delt i begynnelsen av Mai 2018, er en klesbutikk, tøy sortering, og sikkerhetsmakulering, med et eget lite selskap som driver med karriereveiledning med oppdrag fra privatpersoner. Dette er et tilbud via anbud fra NAV. 

IPS,The Individual Placement and Support, blir på norsk oversatt til Individuell Jobb Støtte. Dette er en forskningsbasert metode, som er mye basert på internasjonale, randomiserte kontrollstudier som jevnt over viser cirka 50% resultater. Med andre ord, flere personer kommer i jobb ved bruk av IPS enn med det alternativet de ellers hadde fått. I tillegg til å komme seg i jobb, rapporteres det om økt livskvalitet og bedre selvopplevd helse av de som fikk tilbud om IPS. 

I Bergen finnes det to rene IPS tiltak, Senter for Jobbmestring som er for de med lette til moderate psykiske lidelser, og Jobb Først, som er integrert inn i en tverrfaglig spesialisert rusbehandling. I tillegg til dette finnes det flere andre IPS tiltak i Bergen, og det kommer stadig flere. 

Det er flere ting som er viktig for at IPS skal fungere og gi gode resultater. Et viktig punkt er null eksklusjon, som vil si at når man skal vurdere om noen skal få hjelp til å søke jobb eller ikke, så er det hvorvidt de har lyst til å jobbe som skal vektlegges heller enn deres bakgrunn eller symptomnivå. Tydelig individuell tilnærming er også et viktig punkt, som handler om hvilke oppfølgninger som gis basert på at folk får hjelp til det de faktisk ber om hjelp til. Det som gjør IPS spesielt, er at ordinært arbeid blir satt som både mål og middel, hvor jobbsøking blir satt raskt i gang som et ledd i målet mot ordinær jobb. Å bygge relasjon med arbeidsgiver er også en del av metoden, der man inviterer til samtaler om ressurser og kunnskap til fordel for eventuelle hull i CV eller historikk. I tillegg til disse punktene, er det viktig med behandler samarbeid, slik at arbeidet blir integrert og foregår samtidig med behandling. 

Etter at vellykket jobbsøking har funnet sted, og personen har kommet seg i jobb, bidrar IPS med oppfølging, støtte, inkludering og tilrettelegging. Et viktig arbeid er også å formidle hva som forventes av jobben, og å legge listen på et nivå vedkommende kan overkomme. Dårlig selvtillit og dårlig selvbilde viser seg å være en større utfordring når det kommer til å jobbe, enn selve den psykiske sykdommen. En rød tråd gjennom arbeidet til IPS er tett samarbeid med arbeidsplass, arbeidstaker, IPS og behandler. 

Dypdykk 3Silje Grastveit