Åpningsord ved fungerende sosialbyråd PER ARNE LARSEN
Per Arne Larsen kom som rykende fersk byråd for sosial, bolig og inkludering som vikar for Erlend Horn. Som sosialbyråd har han ansvar for sosialfeltet i Bergen med alt det rommer; fra flyktninger, NAV og sosialtjenesten, rus med mer. I sin tidligere jobb var han leder for designklyngen UNI Innovasjon, hvor han jobbet med innovasjonsmetodikk, forretningsutvikling, design tenking og tilrettelegging for tverrfaglighet.
Vi leser at unge, mer enn før er opptatte av sunnhet og helse, ha gode relasjoner til foreldrene, og jobber målrettet med skole og studier. Hva er det som gjør at en økende andel av de unge likevel sliter psykisk, opplever ensomhet og skader seg selv? 25% av studenter i Norge trenger hjelp med psykiske utfordringer. Dette tilsvarer 6000 studenter i Bergen. Hva slags hjelp er det de skal få? Og hvordan hjelpe så tidlig at de psykiske utfordringene ikke går utover utdanning, jobb og sosiale relasjoner og kanskje setter studentene selv i fare?
Under 25% av de som søker hjelp på helsestasjon eller skolehelsetjenester er gutter. Dette betyr ikke at gutter sliter mindre enn jenter. Det gjøres tydelig at det er et aspekt ved hjelpetilbudet som ikke appellerer til gutter.
Et annet viktig eksempel på sosiale endringer er at det stadig økende andel av fattige i Norge har innvandrerbakgrunn. Hjelpetilbudet for fattige er ikke designet for dem. Ikke minst, hvordan tar vi i bruk kompetansen til innvandrere slik at de lykkes med å skaffe seg jobb og sosialt nettverk i Norge? Det er et økende behov for innovasjon og nye idéer. Dialogen mellom fagfolk og brukererfaringer fra tjenestene er viktige i innovasjonsarbeidet som ligger foran oss. Studenter innen helse og sosialfag har mye å bidra med, da tverrfaglighet og brukerinvolvering er et nyttig verktøy for innovasjon. Ved hjelp av designmetodikk kan man involvere brukere, helsearbeidere, pasienter, pårørende og flere andre så tidlig som mulig. For med bedre samarbeid på tvers, så øker sjansen for at de tjenestene som utvikles faktisk er de rette.