Møt barn og unge der de er!

Under Levende Bibliotek kunne deltakerne møte 6 mennesker med mye kunnskap og erfaring fra arbeid med barn og unges psykiske helse. Disse stilte som levende bøker i kveldens bibliotek. 

I løpet av Levende Bibliotek har det kommet fram at manges ønsker for tjenestene er like, uavhengig av om det er snakk om tjenester for voksne med psykiske helseplager, voksne med avhengighet eller for barn og unge. Det er stor enighet om at mer erfaringskompetanse, mer fleksibilitet og mer samarbeid mellom ulike tjenester er ønskelig. Når det kommer til tjenester for barn og unge er bøkene også veldig enige seg imellom om at hvor og hvordan man møter ungdommene er enormt viktig. Man vil få bedre tjenester hvis man i enda større grad møter unge der de ønsker å møtes, gjør hva man kan for å hindre flyttinger og legger vekt på å opprette og bevare trygge relasjoner. 

Alle «bøkene» ble bedt om å fortelle om to ting de ønsket at skulle endre seg innenfor deres felt. 

 
Carina Hermansen, Røde Kors Fellesverket

Carina Hermansen, Røde Kors Fellesverket

 

Carina Hermansen jobber i Røde Kors Fellesverket. Fellesverket er en nasjonal satsing på ungdomsarenaer og består av gratis aktivitetstilbud for alle mellom 13 og 25 år.

Carina ønsker seg styrket førstehjelpskompetanse ved selvmordsfare. Om kompetansen heves blant dem som møter mange unge - som fastleger, lærere, trenere, helsesøstre etc.- vil dette potensielt kunne redde liv på samme måte som ordinær kompetanse i fysisk førstehjelp. Carina ønsker seg også et forbedret tilbud til unge som har brukt eller vært rammet av vold.

 
Victoria og Caroline, To proffer fra Forandringsfabrikken

Victoria og Caroline, To proffer fra Forandringsfabrikken

 

Victoria og Caroline arbeider som proffer i Forandringsfabrikken, en stiftelse og et kunnskapssenter som jobber for å forbedre skole- og hjelpesystemene for barn. 

De unge som Forandringsfabrikken har innhentet svar fra ønsker at målet med psykisk helsevern skal være å komme inn til det som er vondt, ikke rask diagnostisering og medisinering. De ønsker også at psykiske helsetjenester sikrer at barn og unge får snakke trygt. Det betyr at barn skal informeres om sine grunnleggende rettigheter, de skal få snakke med noen de er trygge på eller få ha med seg noen de er trygge på, de skal ikke trues eller manipuleres og vurderingen om hva som er barnets beste skal ligge til grunn i alle tjenester som berører barn og unge. 

 
Andreas Heldal, Sosionom, Fagleder for miljøterapi, Akt kompetanse

Andreas Heldal, Sosionom, Fagleder for miljøterapi, Akt kompetanse

 

Andreas Heldal er fagleder for miljøterapi i Akt kompetanse. Han er sosionom med videreutdanning både i spesialpedagogikk og rusbehandling. Han har over 20 års erfaring med ungdom og unge voksne innen barnevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling.

Andreas ønsker at man skal få forpliktende nasjonale retninger for å sikre samarbeidet mellom psykisk helse og barnevern, og en forpliktelse til å følge opp barnet fram til et egnet tiltak er på plass. Det må også være en forpliktelse til å forsterke egne tiltak der det er forsvarlig, for å hindre at barn blir kasteballer. Han ønsker også at alle som arbeider med barn og unge skal få jevnlig veiledning, og at det skal brukes mye mer ressurser på å trekke inn erfaringskompetanse Innenfor barnevernsfeltet.

 
Thomas Anthun Nielsen, Tidligere redaktør i Megafon, nå Korus

Thomas Anthun Nielsen, Tidligere redaktør i Megafon, nå Korus

 

Thomas Anthun Nielsen, tidligere redaktør i Megafon. Han har også vært med på forarbeidet til den nye dokumentarserien Nykter, med Leo Ajkic, som kommer til høsten

Han ønsker at man spør brukerne hva de trenger og at man tør å stille seg selv spørsmålet om tiltaket hjelper de det er ment å hjelpe. Det andre ønsket er at man ser seg litt rundt og finner ut av hva slags andre tjenester som finnes og er oppmerksom på hvordan man kan utfylle hverandre, ikke konkurrere.

 
Hege Tønnesen, Overlege, avdeling for rusmedisin, Haukeland Universitetssykehus

Hege Tønnesen, Overlege, avdeling for rusmedisin, Haukeland Universitetssykehus

 

Hege Tønnesen, er overlege ved avdeling for rusmedisin ved Haukeland Universitetssykehus. Hun jobber både med legemiddelassistert behandling (LAR) og i ambulant seksjon. Hege har lang erfaring som fastlege, hun har også vært kommunal ruslege.

Hege ønsker at man skal klare å treffe ungdommene der de er. At det skal finnes mennesker i lavterskeltilbudene, som f.eks. helsestasjonene for ungdom som tør å spørre om og snakke om rus. Hun ønsker også at veien inn til spesialisthelsetjenesten skal være kortere, og at noe skal gjøres slik at ingen blir kasteballer mellom psykiatriske tilbud og rusbehandlingstilbud. 

Bøkene ble spurt om å si noe om hva som faktisk fungerer, f.eks. trekke fram eksisterende tilbud som evt. kan styrkes og videreutvikles. 

  • Alle tjenester som møter ungdom der de er, alle tjenester som er utgående og fleksible. 

  • Konfliktrådet. Gjennomfører de strafferettslige reaksjonene mekling i konfliktråd, oppfølging i konfliktråd, ungdomsoppfølging og ungdomsstraff, og har derfor et spesielt ansvar for unge i konflikt med loven.

  • Ung Arena pga. sin brukermedvirkning, synlighet på sosiale medier bl.a. De tilbyr fleksibilitet med tanke på hvor og hvem man kan snakke med, fokuserer på trygge omgivelser og samarbeid med barnet/ungdommen. Ung Arena innhenter også råd og tilbakemeldinger fra de ungdommene som bruker tjenesten om hvordan de kan forbedre tjenesten.  

  • URO. Ung rusoppdagelse. Et helt nytt prosjekt hvor hvem som helst kan ringe et telefonnummer og hvis de ønsker de få møte en person fra et tverrfaglig team hvor som helst innen to dager. 

  • Et samarbeidsprosjekt mellom akuttposten (Ambulant seksjon) og overdoseteamet (MO Gyldenpris). Mulighet for å koble pårørende på veldig fort. 

  • Tidlig ute. Et rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak. Tilbyr et alternativ til vanlig straffereaksjon gjennom individuelt tilpasset oppfølging.

  • Møhlenpris Idrettslag som tilbyr lavterskel gruppebasert terapi og kompetanseheving ovenfor etniske minoritetsungdom med fluktbakgrunn berørt av migrasjonsrelaterte traumer, utenforskap og rasisme.

Hvis det var en ting du kunne forandre i morgen, uten å tenke på om det er mulig eller ikke, hva ville det blitt?

Anders: En politisk forståelse av at det lønner seg å bruke ressurser på barn og ungdom. Større mulighet for individuell oppfølgning og romslighet i de ulike tjenestene. Gjøre mye mer for at barn som kan bo hjemme skal kunne bo hjemme. En holdning om at relasjoner er verdifulle og at disse må bevares. 

Hege: God kommunikasjon mellom BUP, DPS, Barnevern og Avdeling for Rusmedisin for å forhindre at noen blir «kasteballer».

Caroline og Victoria: At barn og unge blir gitt ærlig og nyttig informasjon, at deres privatliv er sikret og at de har fått uttalt seg før det blir gjort en vurdering av hva som er til barnets beste. I tilfeller hvor man er uenig med barnet må dette skrives ned og begrunnes. Dette er i praksis en implementering av Barnekonvensjonen.  

Carina: Tilbud om opplæring i sinnemestring og ikkevoldskommunikasjon i hele landet, til ungdom som har bukt vold.   

Thomas: Få inn gode «stifinnere», personer som kan følge opp over tid gjennom ulike tjenester til den enkelte har funnet veien ut av problemene dine. 

Nå letter vi etter løsninger! Bli med på Innovasjonscamp 16. - 18. oktober

Med utgangspunkt i barrierene programmet har identifisert samler vi nå tverrfaglige team som ønsker å bidra for å utforske mulige løsninger. Vi inviterer deltakere fra offentlig sektor, helsesektor sammen med brukere og pårørende til en helg der en kan lære om innovasjonsmetodikk, og gå i dialog for å få til bedre løsninger på tvers av sektorer og fagfelt. Hvilke psykiske helsetjenester ønsker DU å forbedre? Meld deg på Innovasjonscamp den 16.-18. oktober her.

Silje Grastveit