Påmelding til fase 1 i Impact Challenge er åpen!
Hvordan er vi som vertskap, og hvordan tar vi som samfunn i mot andre med annen bakgrunn eller andre forutsetninger enn oss selv? spør Kristine Thorsen, leder i EMPO, flerkulturelt senter ved Kirkens Bymisjon. Hun er en av seks bidragsytere som deler av sine erfaringer og perspektiver på sosial inkludering i det første arrangementet i årets Impact Challenge program. Ønsker du å være med på å skape løsninger for et mer inkluderende samfunn? Ta en titt på videoen under og meld deg på her.
Arrangementet er gratis og streames digitalt den 15. september.
Hva er Impact Challenge?
Impact Challenge er et årlig innovasjonsprogram i tre faser med mål om å generere nye, realiserbare løsninger på presserende samfunnsutfordringer. Med innovasjonsmetodikk, forretningsutvikling og designtenkning som verktøy arbeider vi frem nye løsninger i samarbeid med dem som kjenner utfordringene aller best.
Fase 1 er åpen for alle, og vi håper så mange som mulig ønsker å være med for å få dypere forståelse for hvilke barrierer vi står overfor. Fase 2 er en innovasjonscamp som i år arrangeres i tre byer, og fase 3 er et inklubasjonsforløp der utvalgte oppstartsbedrifter kan søke om å bli med.
Impact Challenge er utviklet og gjennomføres i regi av Social Impact Lab, tidligere Impact Hub Bergen. I år skaleres for første gang programmet til nasjonalt nivå, med god hjelp fra våre samarbeidspartnere SoCentral (Oslo), Impact Hub Agder (Arendal) og Bølgen Bærekraftsenter (Kristiansand). Programmet realiseres med støtte fra våre hovedpartnere Bergen Kommune, Vestland Fylkeskommune, Kavlifondet, Innovasjon Norge og Sparebanken Vest.
Årets tema - Mangfoldets muligheter
Et rettferdig og inkluderende samfunn kjennetegnes gjerne ved hvordan de mest sårbare blir behandlet. Målet må være et samfunn som er bygget på demokratiske prinsipper og som fremmer raushet, toleranse, ytringsfrihet og meningsmangfold. Det skal være plass til alle, og vi skal legge til rette for at alles ressurser blir brukt på en meningsfylt og samfunnsnyttig måte. Ved å sikre at alle har mulighet for aktiv deltakelse i aktivitet, arbeid og utdanning, bidrar vi samtidig til en sunnere folkehelse og ivaretar et inkluderende samfunn.
Mangfold i samfunnet må behandles som den viktige ressursen det er, for det er nettopp gjennom våre ulike perspektiver vi gjerne finner selve nøkkelen til god innovasjon. Samskaping og brukermedvirkning er viktig i utforming av tiltak og tjenester, og et sterkere fokus på tverrfaglige og inkluderende innovasjonsprosesser vil bidra til at tjenestene bedre imøtekommer reelle behov. Sosiale entreprenører kan være viktige bidragsytere for realisering av nye løsninger og etablering av virksomheter som inkluderer sårbare grupper i meningsfull aktivitet eller tilrettelagt arbeid.
Ønsker du å bidra til å skape et mer inkluderende samfunn? Meld deg på nå!
Høstens arrangementer
Fase 1: Innsikt
Første fase er åpen for alle som ønsker å være med. Denne første delen er en læringsreise, hvor vi dykker ned i barrierer og utfordringer vi må komme forbi og utforsker hva som skal til for å skape gode og varige løsninger som treffer ekte behov.
I årets program møter vi mennesker fra ulike sektorer og i ulike roller som gir sine perspektiver på barrierer vi må løse i fellesskap for et mer inkluderende samfunn. Disse presenteres gjennom tre digitale “dypdykk”.
Dypdykk 1 - Sosial Inkludering, onsdag 15. september
Alle mennesker skal føle tilhørighet, være akseptert, og finne mening og mestring i et fellesskap. Det første dypdykket handler om sosial inkludering, hvor vi har invitert en rekke mennesker med forskjellig erfaring til å dele sine perspektiver.
Disse bidrar til Dypdykk 1 den 15. september:
Katrine Nødtvedt, Byråd for kultur, mangfold og likestilling, Bergen kommune, MDG
Kristine Thorsen, Leder for EMPO, Kirkens Bymisjon
Linn-Heidi Lunde, Psykolog og spesialist i klinisk eldrepsykologi, Haukeland Universitetssykehus
Stefano Gardone, Tiltaksleder, Batteriet Vest-Norge
Erwin Rapiz Navarro og Deborah Mukendi, Skeiv Verden Vest
Dora Poni Loro, Kontaktperson i barneverntjenestene for enslige mindreårige flyktninger, Bergen kommune
Dypdykk 2 - Inkluderende arbeidsliv, onsdag 29. september
Det andre dypdykket handler om inkluderende arbeidsliv. Hvordan kan vi redusere sykefravær og frafall i arbeidslivet, og sikre at mennesker med ulike funksjonsnivå kan delta og bidra?
Disse bidrar til Dypdykk 2 den 29. september:
Iver Belle Ramos, Bergen Næringsråd
Francine Mbanza Jensen, NorA Nav Årstad og UNITY SPARK
Ragnhild Friis-Ottesen, Vi Inkluderer, Nav Vestland
Sølve Sætre, Bergen Kommune
Tonje Fyhn, Arbeidsliv og inkludering, NORCE Helse
Mai Camilla Munkejord, Senter for omsorgsforskning ved Høgskulen på Vestlandet
Dypdykk 3 - Samskapende byer og lokalsamfunn
Komplekse samfunnsutfordringer krever bærekraftige løsninger gjennom medvirkning og samarbeid på tvers av sektorer og profesjoner. Det tredje dypdykket handler om å arbeide for samskapende byer og lokalsamfunn, hvor ingen ressurser går til spille.
Disse bidrar til Dypdykk 3 den 13. oktober:
Osama Shaheen, Redaktør Tidsskriftet DER
Lisbeth Iversen, Leder Med Hjerte for Arendal-nettverket
Kristina Bakke-Åkerblom, Stipendiat ved Høgskulen på Vestlandet, institutt for velferd og deltakelse
Barbara Harterink, Vestland Fylkeskommune, innovasjon og næringsutvikling
Agnes Vevle Tvinnereim, Samfunnsarkitekt i Vill Mer, initiativtaker Bærekraftige Liv
Hilde Sætre, Stipendiat ved Høgskulen på Vestlandet, forsker på sosialt entreprenørskap og offentlig innovasjon
Fase 2: Idéutvikling
Nå begynner den kreative fasen hvor løsninger utvikles. Denne fasen krever opptak. Du vil lære innovasjonsmetodikk og utforske mulige løsninger sammen med andre i feltet. Fase 2 består av to arrangementer, et levende bibliotek og en innovasjonscamp. Påmelding åpner i oktober.
Fase 3: Inkubasjon
Fase 3 er for dem som har utviklet løsninger med potensiale for å bli til realiserbare prosjekter og mulige bedrifter. De beste løsningene får delta i inkubasjonsprogrammet og får mentor, kurs, diverse tjenester og arbeidsplass for å se om ideene kan bli til realiserbare og varige initiativ. Mer informasjon om søknadsprosess kommer utover høsten.
Du kan lese mer om våre tidligere programmer her.
Ved å melde deg på Fase 1 vil du automatisk få oppdateringer om de kommende arrangementene på din epost. Vi håper du vil være med og bidra til et mer inkluderende samfunn!