Hvordan være en fritidsarena som aktivt fremmer god psykisk helse for alle? LARS HÅBERG OTTESEN

Lars Håberg Ottesen, Foto: Margrethe Vikan Sæbø

Lars Håberg Ottesen, Foto: Margrethe Vikan Sæbø

Lars har, som prosjektkoordinator for Forandringshuset i Loddefjord, og i ulike roller i folkehøgskole og fra organisasjoner i ideell sektor, jobbet tett på ungdommer som opplever utenforskap, psykiske helseplager og psykisk sykdom. Lars har hatt tett kontakt med offentlige behandlings- og oppfølgingstjenester gjennom ungdommene han har jobbet med. 

Forandringshuset er et aktivitetshus for barn og unge, med fokus på aldersgruppen 13-26 år. Målet er å bygge åpne og trygge fellesskap der barn og unge kan være seg selv, leve og utvikle seg selv som mennesker. For å møte barns behov er en kontinuerlig forandring nødvendig for Forandringshuset.

Huset jobber med fritidserklæringen. Dette innebærer at alle barn og unge har rett på å være organisert i en fritidsaktivitet. Men for mange familier er utfordringer knyttet til aktiviteters kostand et reelt problem. Derfor er Forandringshuset et alternativt tilbud for organisert aktivitet. Videre er inkludering og samfunnsengasjement et fokusområdet for huset, som arrangerer blant annet jentegrupper med fokus på negativ, sosial kontroll for unge jenter med minoritetsbakgrunn.

 

Forandringshuset ansetter óg tidligere brukere av deres tilbud som en del av husets videre drift. Ansettelse av ungdom som erfaringskonsulenter bidrar til å møte nye brukere av huset, og skape de relasjonene huset tar sikte på å bygge. De sosiale relasjonene med nye brukere styrkes når de kan prate med noen som har trådt i de samme spor tidligere. Derfor ansettes ungdom som eksempelvis har vært utsatt for krig og flukt, negativ, sosial kontroll eller psykiske lidelser for å veilede nye brukere. I tillegg er inntekten med på å gi de tidligere brukerne av huset en viss stabilitet i hverdagen.

 

Forandringshuset har et stort fokus på å arbeide relasjonelt. Ved å bygge gode relasjoner bygger man også trygge rammer, og gode relasjoner kommer gjennom aktivitetene huset arrangerer. Dette bidrar til at viktige samtaler om utfordringer de unge har, oppstår mer naturlig. I trygge rammer kan ungdommen også utvikle seg selv og sine interesser. 

 

Det siste året har huset gjestet 520 ungdommer, som er et relativt stort tall for det nyoppstartede fritidstiltaket. Utfordringer er knyttet til et så stort antall brukere, og mangelen på ressurser påpekes som en av utfordringene. Likevel gjester huset alle ungdommene som kommer med fokus på å bygge gode relasjoner og trygge rammer.