Hva er lykke? ANDREAS LANDSNES

Andreas Landsnes, Foto: Margrethe Vikan Sæbø

Andreas Landsnes, Foto: Margrethe Vikan Sæbø

Andreas Landsnes, lege siden 1983, spesialist i psykiatri siden 1992, har de siste 10 årene vært overlege ved psykiatrisk akuttmottak og underviser leger og medisinstudenter i psykiatri. I denne artikkelen vil han ta utgangspunkt i spørsmålet om hva lykke er og hva som fører til lykke.

Lykke identifiseres forskjellig fra person til person, og fra samfunn til samfunn. Hvordan kan man eksempelvis måle lykken i et samfunn? Man kan se på om folk er tilfreds med livet, og innvirkningen av sosiale ulikheter og forventet levealder påvirker personers lykke. Kanskje har innvirkningen av inntekt noe og si på samfunnsnivå. Slike spørsmålbrukes mye for å måle om folk er fornøyde eller ikke. 

Videre blir spørsmålet om hva som er sammenhengen mellom lykke og inntekt per kapita, altså bruttonasjonalprodukt per hode. Det finnes en sammenheng med at Norge ligger høyt oppe ved lykkemålinger, og høyt på inntektsmålinger. Men Danmark er et land som tjener litt mindre, men de er fremdeles lykkeligere enn oss. Her er det er en klar sammenheng mellom BNP og lykke. Er det bra at vi har mye sosiale ulikheter i et land? Eller har store forskjeller mellom fattig og rik en negativ innvirkning på personers lykke? Blir man lykkelig av at det er store forskjeller og ulikheter, eller blir man mer lykkelig av et mer egalitært samfunn? I land som Portugal, England, New Zealand, Australia og Japan ser man store forskjeller i inntekt. I Norge og Sverige derimot er det lav inntektsforskjell. Forventet levealder og inntekt sammen, og inntekt og tilfredshet med livet henger også nokså nøye sammen. Kort fortalt, jo mindre forskjeller det er i inntekt, desto lykkeligere er folk. Sosiale ulikheter gjør at man er mindre fornøyd. 

Hva gjør egentlig enkeltindividet lykkelig? Det som betyr noe for mennesket, og hva som gjør oss lykkelige er et vanskelig tema. Er det slik at vi blir lykkeligere jo eldre man blir? Er lykke medfødt? Man regner med at ca. 50prosent av lykke er medfødt. På engelsk snakker de om noe som heter «sunny disposition», som betyr at man fra fødselen av er veldig optimistisk innstilt. Det betyr at de resterende 50 prosentene av lykke er opptil oss selv å finne ut av. Det er hva du selv gjør og tenker som har en innvirkning på din egen lykke. 10 prosent kan forårsakes av ekstern lykke. Det ser også ut som man blir lykkeligere jo eldre man blir. Dette har man funnet ut ved å se på eneggede tvillinger som har blitt adoptert vekk fra fødselen av og blitt fulgt opp. 

 
Hva kan vi gjøre for å påvirke vår egen lykke? Man kan prøve å være mer bevisst på de tankene man har. Vi kan være greie mot oss selv, og prøve å være mer takknemlige. Videre kan vi sette realistiske mål, være fysisk aktiv, sove godtog være sosial. Våre holdninger kan være med på å redusere angst og stress. Det er viktig å ikke stille for store krav til seg selv for å balansere mellom det man virkelig kan yte. Slik stimulerer vi vår egen lykke. 

Dypdykk 2Silje Grastveit