Hva er oppsøkende arbeid, og hvorfor er det et viktig bidrag i tjenesteutvikling på det sosialfaglige feltet? JOACHIM BJERKVIK

Joakim Bjerkevik, Foto: Margrethe Vikan Sæbø

Joakim Bjerkevik, Foto: Margrethe Vikan Sæbø

Utekontakten er en byomfattende kommunal tjeneste som skal forebygge problemutvikling og medvirke til bedring av livssituasjonen til ungdom i Bergen. Gjennom oppsøkende sosialt arbeid på offentlige arenaer og skoler skal Utekontakten legge til rette for tidlig innsats, identifisering av ungdommer som strever med ulike utfordringer, samt utforming av presise hjelpetiltak tilpasset den enkeltes behov.

Joachim har nærmere 20 års erfaring med arbeid på det oppsøkende feltet, og er i dag leder for Utekontaktens tjenester, Barnevernvakten og avdeling for fosterhjemsveiledning og –tilsyn i Etat for barn og familie i Bergen kommune.

 

Oppsøkende arbeid består av tidlig problemidentifisering, tidlig innsats og gode, forebyggende tiltak. Utekontakten har etablert seg som en relativt stor, forebyggende tjeneste. Arbeidet fokuserer på at barn og unge skal få riktig hjelp fra de rette tjenestene, noe som krever godt samarbeid på tvers av etater. Ungdommen kommer til gjennom ulike tiltak, noen blir søkt inn gjennom barnevernstjeneste, og noen blir henvist gjennom politiet som et alternativt straffe-spor gjennom tiltaket Tidlig Ute. I Tidlig Ute arbeider man tett på unge med rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak. 

 

Utekontakten har to hovedtjenester; det oppsøkende, gatenære arbeidet, og individuell oppfølging. Barneverntiltaket DUE er hovedtiltaket, hvor visjonen for tiltaket ligger i selve navnet; Der Ungdommen Er. Fokuset rettes mot å møte ungdommen der de er, både geografisk og fysisk, men også emosjonelt og psykologisk. Hver ungdom får et individuelt designet prosjekt, tilpasset etter egne behov. Felles for Utekontaktens tiltak er at alle er fleksible, tilgjengelige og de har et fokus på brukerinvolvering. Ungdommen får selv mulighet til å utforme tiltakene, og evaluere tiltakene og prosjektene underveis. 

 

Oppsøkende arbeid medbringer en stor grad av fleksibilitet. Evnen til å gjøre revurderinger og omprioriteringer, og flytte ressurser til ekstra belastede områder er en styrke. Feltarbeidere arbeider systematisk, målrettet og endringsfokusert ute på gaten. Dette gjør at oppsøkende arbeid gir oversikt over enkelte miljøer, kartlegger målgrupper og etablerer kontakt med disse målgruppene i deres nærområder. Et fokus er å bygge allianser, og en vedvarende tilstedeværelse på gaten gjør at feltarbeidere kan observere utviklingsmønstre og trender. Utekontakten etablerer derfor ganske stor kunnskap om hvordan unges oppvekstvilkår er. Alt dette bidrar til en stor mengde brukerkunnskap som gjør at kvaliteten på tjenestetilbudet øker. Det gatenære tilbudet har truffet om lag 6-7000 unge i løpet av et år. Utekontakten regner dette som 6-7000 muligheter til å påvirke positivt, og like mange muligheter til å lytte. 

 

Når tilgjengeligheten spres til å gjelde gatemiljøet hvor ungdommen oppholder seg, opplever feltarbeiderne stadig nye behov. Utekontakten har vært i kontakt med en del ungdom som trenger hjelp med psykiske vansker. Derfor har tilbudet blitt utvidet til å inkludere en gatenær psykologtjeneste. Psykologen tar kontakt med barn og unge der de er, og inviterer til viktige samtaler om deres psyke, uten behovet for en avtalt time eller kontortid. 

 

Det er brukerkunnskap som dette som gjør at Utekontakten kan etablere flere tjenestetiltak spesielt rettet mot ungdommen. Når man lykkes med å utvikle forebyggende tiltak som treffer unges ønsker og behov, og som virkelig inkluderer de som opplever å stå utenfor, forebygger man dermed utenforskap. Og via dette kan man óg forebygge langt mer enn man klarer å definere på forhånd. Det er derfor oppsøkende, gatenært arbeid kvalitetssikrer sine tjenestetiltak gjennom dyp og bred brukerkunnskap.